Inleiding:
Op woensdag 15 december zijn we met onze CKV klas en de havo klassen naar de Heineken Music Hall geweest. We gingen hier naar de audities van het bekende TV-programma X-factor. In dit programma wordt er gezocht naar een zangtalent. Dit uitstapje was geregeld door onze CKV leraar meneer Tamis.
Mijn verwachting vooraf
Ik had het programma de X-factor al een paar keer op TV gezien en het eerste seizoen vond ik wel leuk, maar daarna werd het een beetje saai omdat er ongeveer 6 van zulk soort gelijke shows zijn, zoals bijvoorbeeld Popstars en Idols. Maar om in de zaal te zitten leek me wel heel anders en wel erg gaaf. Ik had verwacht dat het heel anders zou worden dan dat je het op TV ziet. Natuurlijk omdat je er gewoon bij bent en je de BN’ers en de talenten gewoon van dichtbij kunt zien, maar ook omdat je het geluid nu rechtstreeks hoort waardoor het mij spectaculairder leek dan dat je het programma op TV ziet.
Kaartje
Kaartje
X-Factor De Audities
We vertrokken om half 1 met de bus naar de Heineken Music Hall. De show zou om 13:30 beginnen. Toen we er aan kwamen was ik meteen onder de indruk van de Heineken Music Hall. De Hall is heel erg groot en aan de gevel hangen drie grote rode lichtgevende sterren uit het Heineken logo. Toen wij naar binnen gingen was het wel iets anders als ik verwacht had. Op TV zie je altijd dat er voor het gebouw heel veel mensen staan die allemaal beginnen te juichen, maar het was gewoon leeg. De gratis Pepsi die we kregen bij de binnenkomst maakte dit dan wel weer goed.
Ik had best wel een goed plaats namelijk op de middelste tribune, recht voor het podium en midden achter de jury. De jury bestond uit Eric van Tijn, Stacey Rookhuizen, Angela Groothuizen en Gordon.
De Vorm
De Heineken Music Hall is een groot theater met een groot podium. Het podium is verhoogd en de jury zit ook op een verhoging, deze verhoging staat in het midden tussen de twee tribunes in.
De ruimte heeft een erg spectaculair effect, dit komt doordat er van alle kanten lichten schijnen. Een groot deel van deze lichten is rood, waardoor de ruimte een warm effect krijgt. Op het decor achter het podium staat een grote verlichte X.
In de voorstellingen van de X-Factor wordt verder geen gebruik gemaakt van kostuums, spel, dans en film of video. Wel wordt er veel gebruik gemaakt van muziek en zang. Dit is natuurlijk logisch voor een talentenjacht naar zangtalenten. De muzieknummers worden door de kandidaten zelf uitgekozen en deze worden als de kandidaat zingt gedraaid. Er wordt bijna geen gebruik gemaakt van geluidseffecten. De muziek speelt uiteraard een zeer grote rol.
De inhoud
In de show de X-factor draait alles om het vinden van een zang talent. Dit gebeurt door middel van audities waarna er lives shows worden gehouden. Voor de audities kan iedereen die denkt zang talent te hebben zich opgeven en mag dan een zelf uitgekozen lied zingen. Dit lied word gezongen voor een publiek en een jury. Bij de audities beslist de jury over wie er doorgaat naar de volgende ronde en wie niet. In de lives shows wordt deze keuze gemaakt door het publiek en de mensen thuis. Dit door middel van stemmen via SMS of bellen. Dit kost het publiek uiteraard wel geld en daar verdient het programma veel aan.
De bedoeling van X-Factor is dat mensen laten horen hoe goed ze kunnen zingen en dat dan de jury hier commentaar op geeft en het zangtalent van de kandidaat beoordeeld. Dit levert uiteraard conflicten op omdat de jury soms wel eens vindt dat iemand helemaal niet goed kan zingen en dat wordt vaak niet op een aardige manier gezegd. Vooral Gorden kan soms erg hard oordelen. Er is daarom in Nederland nogal wat kritiek op de manier van jureren van deze o zo charmante Gordon. Soms kan hij namelijk kandidaten tot op de grond afbranden. Onder onze show is hij bijvoorbeeld onder de tafel gekropen omdat hij van mening was dat het meisje absoluut geen zangtalent had.
De show zou eigenlijk moeten draaien rond de kandidaten en die zouden dan dus ook de belangrijkste personages moeten zijn. Dit is misschien zo in de live shows maar in de audities draait het bijna volledig om de juryleden en hoe grappig die een kandidaat weten af te kraken of op te hemelen. Eerlijk gezegd vond ik de juryleden nogal arrogant, vooral Stacey. De relatie tussen de vier juryleden was wel goed en ze hadden er ook lol in. Alleen Angela wees Gordon nog wel eens terecht als ze vond dat hij te ver ging bij zijn commentaar. De relatie tussen de juryleden en de kandidaten was natuurlijk gespannen. Vaak waren de kandidaten zenuwachtig voor hun optreden en hoe de jury (vooral Gordon) zou reageren.
De jury, zijn BN’ers en daarom niet echt gewone mensen, in ieder geval voelen zij zich niet zo. Dit kan je zien aan de arrogantie waarmee zij kritiek geven op de kandidaten. Alleen Angela en Erik doen niet extreem uit de hoogte. De kandidaten zijn vooral wel gewone mensen die hopen beroemd te worden met hun zangtalent. Alhoewel sommige kandidaten ook niet helemaal normaal zijn, omdat er kandidaten bij zijn waarbij een dove nog kan horen dat ze geen zangtalent hebben.
De functie
De functie van het programma de X-Factor is uiteraard het vinden van dat grote zangtalent, maar het uiteindelijke doel van de show is het publiek vermaken en natuurlijk geld verdienen. Het publiek wordt voornamelijk vermaakt door de muziek, de zang (goed of slecht) en het commentaar van de jury. Dit speelt een erg grote rol, omdat veel mensen naar deze audities kijken omdat zij het grappig vinden hoe mensen afgekraakt worden.
Voor het publiek in de studio is het vermaak eigenlijk vooral om te zien hoe zo’n show wordt gemaakt. Dat er bijvoorbeeld iemand rond loopt die zegt wanneer je moet klappen of lachen.
Verdere middelen die worden gebruikt om het publiek te blijven boeien zijn er eigenlijk niet zoveel. Alleen komen er steeds andere kandidaten die een muzieknummer zingen waarbij de uitvoering mee- of tegen kan vallen. Het meest effectieve middel dat de show heeft om het publiek te blijven boeien is het commentaar van de vaak spraakmakende Gordon en de reactie van de kandidaten daarop.
Mijn mening
De show was heel anders dan ik had verwacht. De zaal was sowieso een stuk kleiner dan ik had gedacht en ik had niet gedacht dat het zo anders voelde om er live te zitten dan dat je het gewoon op tv ziet. In het begin is het allemaal natuurlijk erg spectaculair en erg grappig dat een man je het eerste ander half uur bezighoud met hoe je moet klappen en juichen, maar na een tijdje is de lol hier wel vanaf. Natuurlijk wist ik wel dat de show voor een groot deel nep is, maar dat we de helft van het juichen en applaudisseren voor de (onzichtbare kandidaat) al van tevoren moesten opnemen vond ik wel heel apart. Ik heb me wel doodgelachen om de man die naast het podium stond en het klappen voor deed, want zo heb ik dat toch nog nooit iemand zien doen. Ook was het erg grappig om te zien hoe Angela met haar hakken op kwam en dat ze daarna gelijk haar uggs aan mocht doen toen ze ging zitten. Wel vond ik het heel goed gedaan met de lichten, zoals ik hier boven al vermeld heb gaf dit een spectaculair effect. Al met al vond ik de show erg grappig en leuk om een keer mee te maken, maar het duurde me iets te lang. Ik vond het leuk om een keer naar zo een talenten show toe te gaan, maar ik zou het niet nog een keer doen.
De recensies
DamianenCeylins…
7 mei 2010 om 13:18
Ik vind dit soort programma's echt helemaal niets aan
Toyah
7 mei 2010 om 13:46
Ik kijk zelden tv maar naar de x-factor wel. het is geweldig om te zien hoe sommige mensen echt groeien. Het helpt de besten ook wel. Dat je niet van iedereen nog iets hoort wil niet zeggen dat ze niet meer bezig zijn. je ziet misschien alleen maar de personen in het nieuws die op dat moment "in"zijn maar de muziekbusiness bestaat uit nog een veel grotere groep
Pien19
7 mei 2010 om 12:20
Ik word helemaal gek van dit soort programma’s! Vooral omdat er inderdaad niet veel nuttigs uitkomt. Het toont aan dat Nederland ontzettend veel talent heeft, maar dat talent blijft nog geen half jaar overeind op enkele uitzonderingen na. Verder vind ik ook dat er teveel van deze programma’s op zijn en je dus soms wel naar zon show MOET kijken, omdat er niets anders op is. Er komt steeds meer reclame en pauze etc. tussen waardoor de shows urenlang duren en er nooit een eind aan komt....erg jammer...oftewel...ik kijk ze niet meer
Wat vind ik van de recensies
Ik ben het eens met pien over dat er veel te veel van deze programma’s op tv zijn tegenwoordig en ook over dat ze veel te lang duren. Verder vind ik wel dat Toyah gelijk heeft over dat wij niet alles weten over hoe het met de gewonnen kandidaten afloopt, wij zien het natuurlijk alleen in het nieuws als er iets belangrijks of ergs met ze gebeurt. Al ben ik zelf wel van mening dat deelname aan een show als de X-factor, je niet gelijk een geweldige carriere zal geven. Daarvoor moet je zorgen dat de mensen aan je blijven denken en dat je dus in het nieuw blijft komen.
Aanvullende vragen en opmerkingen
1.Wat betekent volgens jou X-Factor?
Ik denk dat het betekend: iets wat iemand moet hebben om een ster te worden. Een factor die hem of haar uniek maakt.
2.Op welke wijze wordt er bij de X-Factor en soortgelijk shows geld verdiend?
Er wordt geld verdiend doordat het publiek en de mensen thuis via SMS en bellen kunnen stemmen op hun favoriete kandidaat. Bij sommige van deze shows wordt er ook geld verdiend aan het verkopen van het programma concept aan andere televisie stations of productie maatschappijen, zoals bij het programma “the Voice of Holland”.
3. Wat vonden jullie van de jurering? Denk aan inhoud, formulering, relnicht?
Ik vond de jurering vaak niet erg professioneel. Er werden wel dingen gezegd om de kandidaten te helpen of voorzichtig te vertellen dat ze niet goed genoeg waren, maar een deel van wat ze zeiden was ook grote onzin en vooral voor het vermaak. Zoals hierboven al gezegd was de formulering van onze Nederlandse ‘relnicht’ Gordon vaak kwetsend.
4. Wat werd er van jullie als publiek verwacht en wat vond je daarvan?
Van het publiek werd verwacht erg enthousiast te doen zelfs al stonden er nog geen kandidaten, en op elke actie te reageren. Aan de zijkant van het podium stond dan ook een overenthousiaste man die voordeed wanneer we moesten klappen en moesten juichen. Ik vond het allemaal een groot circus. In het begin vond ik het nog wel grappig dat we alle klapscènes en verbazingscènes enz. al moesten opnemen voordat het begon, maar uiteindelijk werd het een beetje irritant. Ik begreep wel waarom ze dat deden, aangezien aan het einde van de show de zaal eerder geïrriteerd was doordat het zo lang duurde en het niet al te veel enthousiasme meer op kon brengen.
5. Word je door zo’n show gemotiveerd om (nog) meer met je eigen talenten te doen?
Nee, ik zou er juist gedemotiveerd door worden. Ten eerste; door de harde kritiek die je krijgt, dan zou ik gaan denken ‘ik zal toch niet goed genoeg zijn dus ik kap er wel mee’. Ten tweede; als je zo een show bijwoont krijg je zo een gevoel dat het allemaal erg fake is, dus zou ik niet door de show enthousiast worden om ook iets met mijn talenten te gaan doen.
6. Heb je al eens eerder iets soortgelijks meegemaakt? Wat vond je van de ‘televisie-industrie’?
Nee, ik ben nog nooit eerder naar zo een soort show geweest. Ik vond het wel erg gaaf om het een keer mee te maken, want in het begin had ik het gevoel dat het allemaal niet egt was. Ik vond wel dat ze het programma egt te fake maken. Dit kwam vooral doordat we voordat de show al begonnen was al moesten klappen en juichen, als je de show op tv kijkt heb je niet het gevoel dat de show zo word gemaakt.
7. Zouden sommige kandidaten tegen zichzelf moeten worden beschermd of is het goed dat we weer ouderwets mensen ‘voor de leeuwen’ gooien in 2010?
Ik vind dat we die kandidaten niet tegen zichzelf hoeven te beschermen. Ze kiezen er zelf voor om aan het programma mee te doen en ze weten wat het programma inhoud en hoe je er afgekraakt kan worden. Misschien is het juist wel goed, want het is misschien de enige manier om sommige mensen duidelijk te maken dat ze toch echt niet kunnen zingen.
8. Wat wordt er bedoeld met ‘de maakbaarheid van de roem’ en wat is jouw mening daarover?
Er wordt mee bedoeld dat je roem kan creëren, door bijvoorbeeld mensen steeds maar op de tv te laten zien, of platen van hun te draaien. Ik denk dat, dat wel mogelijk is, als er een iemand is die vind dat een kandidaat goed is zijn er al gauw mensen die, die mening overnemen waardoor je snel een aantal fans hebt. Of deze roem lang blijft, daar ben ik niet zo zeker van, want er zijn zoveel programma’s als X-Factor dat er zo weer een nieuwe favoriet is. Als iemand echt helemaal geen talent heeft dan lijkt het me erg lastig om diegene beroemd te maken, maar ja, het kan natuurlijk ook dat je juist beroemd wordt doordat je talentloos bent en dus grappig zoals ‘Herman’ of de gozer in het kippepak.
9. Is de X-factor 1 groot eenzijdig aandachtcircus of een serieuze kunstzinnige bezigheid?
Ik ben van mening dat het programma inderdaad een eenzijdig aandachtcircus is, het programma wordt voornamelijk gemaakt om het publiek te vermaken en geld te verdienen dit gebeurt onder het mom van ‘het zoeken naar de een zangtalent’ maar eigenlijk is niet waarom het draait.